Het verhaal van de heren Kielder, Anken en Van Breene

Het verhaal van de heren Kielder, Anken en Van Breene

Mallorca, Venetië, de Italiaanse Rivièra. De drie mannen vertellen over de mooie plekken die ze – inmiddels al weer een fiks aantal jaren geleden - hebben bezocht. Meneer Van Breene reisde vroeger bij voorkeur met de bus door Europa als hij en zijn vrouw op vakantie gingen. Zijn vrouw hield niet van vliegen. ‘Venetië vond ik fantastisch’, vertelt hij. Ze reisden door naar het vissersdorpje Cattolica. ‘Mijn vrouw en ik zagen ’s avonds vanaf het balkon van ons hotel de vissers vertrekken. Vissen deden ze ’s nachts. Wat ik me ook herinner, is dat we in die vakantie enorm veel ijs hebben gegeten.’ Er komt een brede lach op zijn gezicht bij de gedachte aan deze memorabele momenten.

Indonesië
Meneer Anken heeft vanaf zijn appartement in Groenewoude een beeldje meegenomen dat afkomstig is uit Indonesië. Hij werd er geboren en woonde er tot zijn veertiende. Daarna is hij er nooit meer geweest. Teruggaan zou sterke gevoelens van heimwee bij hem teweeg brengen. Hij vindt dat moeilijk. Waar hij wel graag een keer naar terug zou willen, is Mallorca. 

Mooie omgeving
Ook meneer Kielder haalt graag herinneringen op aan zijn reizen. Hij noemt de Italiaanse Rivièra als één van zijn favoriete bestemmingen van weleer. Op het lijstje dat hij van tevoren heeft opgesteld, staat ook het voormalig Joegoslavië. ‘Een prachtig gebied.’ Hij bezocht Joegoslavië in de jaren dat president Tito nog aan het bewind was. ‘Ik was beroepsmilitair en moest toestemming vragen aan mijn werkgever of ik daar wel heen mocht.’ Reizen doet meneer Kielder niet meer. ‘Ik ben 98 jaar oud’, licht hij toe. ‘Dat gaat niet meer. Maar ik ben afgelopen zondag nog wel bij familie op bezoek geweest.’